waarom vandaag het perfecte moment is om te starten met sporten

Na een fijne zomervakantie, met veel ijsjes en andere heerlijke Franse lekkernijen, is het tijd om de teugels weer even aan te trekken. Voor mij betekent dit vooral meer groenten en meer structuur in mijn sportroutine. Kortom, het is weer tijd om lekker aan de slag te gaan met de bootcamp trainingen. En eerlijk gezegd, ik heb het ook echt gemist. Niet per se de burpees, maar wel het trainen zelf en de gezelligheid met mijn buurtjes.

Want sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook heel goed voor een positieve mind en je sociale leven. Hoewel de fysieke voordelen van sporten algemeen bekend zijn, zijn de mentale en sociale voordelen minstens zo belangrijk. Voor mijn vakantie sprak ik hierover met personal- en bootcamp trainer Giovanni van G.I. Training, die mij vertelde dat sporten veel meer te bieden heeft dan alleen een betere conditie.

Als je kijkt naar de fysieke voordelen dan zorgt sport voor meer spierkracht, een beter uithoudingsvermogen, het draagt bij aan behoud of verlies van gewicht en een goede nachtrust. Daarnaast verminder je het risico op obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en versterkt het je immuunsysteem. Genoeg reden om in beweging te komen.

Maar sporten biedt ook tal van mentale voordelen. Giovanni legt uit dat je lichaam tijdens het sporten endorfine aanmaakt, beter bekend als het ‘gelukshormoon’. Dit zorgt ervoor dat je je goed voelt en meer zelfvertrouwen ervaart. Niet voor niets dat steeds meer onderzoeken aantonen dat beweging een positief effect kan hebben op stress, depressie en angst. En door jezelf uit te blijven dagen en weerstand op te zoeken, vergroot je ook je mentale weerbaarheid. Nog meer reden om lekker te gaan sporten dus.

Ook op sociaal vlak heeft sport veel voordelen. Het biedt de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, je netwerk te vergroten, je buren beter te leren kennen en het kan eenzaamheid verminderen. Giovanni benoemt dat sporten in groepsverband voor verbinding zorgt omdat je elkaar als groep ook motiveert en ondersteunt. En deze sociale interacties dragen op hun beurt weer bij aan een betere mentale gezondheid. Win-win situatie!

Maar wat als je een drempel ervaart omdat je al een tijdje niet hebt gesport? Misschien omdat je bang bent dat je niet mee kunt komen met de groep of dat het niveau te hoog is. Volgens Giovanni is dat heel begrijpelijk maar hij benadrukt dat het niet om het niveau gaat, maar om het zetten van die eerste stap. Die stap zet je voor jezelf, en samen met je trainer kun je kijken welk niveau voor jou op dat moment haalbaar is. En het mooie is dat als jij regelmatig sport, je zult merken dat je sterker wordt en je daardoor ook weer meer zelfvertrouwen ervaart.

En dat is ook echt hoe ik het zelf ervaar. Ik heb mijn buren beter leren kennen, we hebben lol samen én ik word sterker. En in juni deed ik voor het eerst mee aan de 12km obstacle run van de Mudmasters, iets waarvan ik eerder dacht het niet te kunnen. Maar je hebt veel meer in je dan je denkt, en ik was echt onder de indruk van mijn prestaties. Dus volgend jaar ga ik voor de 16 km.

Dus, zet vandaag nog die eerste stap en begin lekker met sporten! Want sporten brengt niet alleen je lichaam, maar ook je mind en sociale leven in topvorm.

Benieuwd naar het gesprek tussen Giovanni en mij? Bekijk dan de video!

zelfvertrouwen, sport, mudmasters, je kunt meer dan je denkt

Mudmasters 2024

Vorige
Vorige

waarom je meer tijd buiten moet doorbrengen