waarom je meer tijd buiten moet doorbrengen

De Vogezen in Frankrijk, zomer 2024

Na 3 heerlijke weken vakantie, waarin ik de hele dag lekker buiten heb rondgescharreld, vond ik het lastig om weer in het ritme van het drukke dagelijkse leven te komen. De volle agenda, het binnen zitten, het voelde al snel benauwd. De ruimte om mij heen werd letterlijk kleiner en ik merkte dat de hectiek na weken van rust mij kon overspoelen. Als iemand die vaak in de actiemodus staat, is dit voor mij een duidelijk signaal: het is tijd om goed voor mezelf te zorgen. Dit betekent voor mij gezonde voeding, voldoende beweging en slaap, en vooral meer rustmomenten inplannen. En die momenten van rust vind ik in de natuur.

Het doet me denken aan Alice in Wonderland, waarbij de natuur mijn eigen wonderland is. Een plek waar er ruimte ontstaat, waar ik me kan verwonderen, waar ideeën opborrelen, en waar ik mag spelen. Even ontsnappen aan de drukte van het soms snelle dagelijkse leven.

Als ik naar mijn kinderen kijk, zie ik hoe vrij en onbevangen zij in de natuur zijn. Ze laten zich door alles verwonderen en nemen zelfs de kleinste details met echte aandacht waar. Wat voor ons een simpele stok is, is voor hen een magische toverstaf. En een bospad verandert voor hen in een geheim paadje dat leidt naar een wonderlijke wereld. Dan vraag ik me af: waarom zien wij, als volwassenen, die magie niet meer? Waarom durven wij niet meer te spelen zoals zij dat doen? Zijn we bang dat iemand ons ziet, dat er een oordeel komt? Of zitten we zo vast in ons hoofd dat we ons simpelweg de tijd niet gunnen, omdat we denken dat we het te druk hebben? Maar tijd is niet iets wat je vindt, het is iets dat je zelf creëert.

Afgelopen week liepen we tijdens mijn mindwalk door een klein voedselbos in het park bij ons in de buurt. Er stond rozemarijn, tijm, citroenmelisse en nog veel meer andere heerlijke kruiden. We plukten een klein bosje en maakten er heerlijke kopjes thee van, een klein moment dat voelde als puur geluk.

En dit is precies wat de natuur ons te bieden heeft: een diepe, betekenisvolle verbinding met de wereld om ons heen. Het geeft ons de kans om te kunnen vertragen en écht aanwezig te zijn, met volle aandacht. Je zintuigen worden scherper, waardoor je op een natuurlijke manier uit je hoofd en meer in contact met je lichaam komt.

Dus waarom zouden we niet vaker buiten spelen? Waarom zouden we niet, net als kinderen, de magie van de natuur omarmen? Ons weer laten verwonderen, nieuwe dingen ontdekken en genieten van de kleine, simpele momenten die het leven ons brengt? En je hoeft het niet ver te zoeken, het is veel dichterbij dan je denkt. Dus, ga lekker naar buiten en vind jouw eigen wonderland!

Volgende
Volgende

waarom vandaag het perfecte moment is om te starten met sporten